vanforeningen.blogg.se

En julhälsning

 Kära medlemmar i vänföreningen och alla andra vänner till Göteborg Baroque.

Året har varit ovanligt. Vårsäsongens konserter fick vi avnjuta i Hagakyrkan. Under hösten har två konserter ingått i orgelakademins stora symposium, med en konsert i Domkyrkan och en i Örgryte nya kyrka. Musikaliskt har lokalbytena varit stimulerande, d.v.s. konserterna har varit lika fina som alltid, men de nya omgivningarna har fått oss åhörare att lyssna med särskild skärpa. I Örgryte nya kyrka fick sitta mitt i musiken, omgivna av körer med instrument. Martin Lutherkonserten i Domkyrkan under världsstjärnan Masaaki Suzuki visade vilken kvalitet Göteborg Baroque håller. För vänföreningens konsertvärdar innebar lokalbytena lite inkörningsproblem, men vi har lärt oss, och hoppas på att få göra nytta i kommande, minst lika stora evenemang.

Juloratoriet blev utsålt båda dagarna. Det är mycket svårt för en amatör att hitta på nya ord för att berömma ensemblen. Därför var det betryggande att framförandet fick välförtjänta lovord av Magnus Haglund i GP. Bara att instämma!

Inför 2018 ser vi fram mot Orfeo på Röda Sten. Det är en av ensamblens största satsningar. Det blir åtta föreställningar i januari, men om någon ändå inte kan komma, så går det bra att donera något hundratusental kronor för en dokumentation på Dvd. En passande present till ensemblen när den fyller femton år.

För vår egen del har antalet medlemmar i vänföreningen ökat under 2017 och gått upp till 95 medlemmar. Det betyder att ungefär en fjärdedel av konsertbesökarna på juloratoriet var medlemmar. Vi borde alltså kunna bli ännu fler under 2018.  Glöm därför inte att förnya medlemskapet. Varför inte ge ett medlemskap i vänföreningen som julklapp till goda vänner som uppskattar god musik i världsklass.? Andra bra julklappar är förstås biljetter till Orfeo.

Det som mer händer i vår är att vi planerar att ha årsmöte den 21 mars, före sista konserten, och bjuda ensemblen på vårt sedvanliga mingel direkt efter konserten samma kväll, den 21 mars.  Håll utkik på bloggen!

Slutligen: Bloggen behöver bilder.

God jul, gott nytt år och väl mött!

Michael Edén
ordförande